سیستم اطفاء حریق آبی چیست؟

سیستم های اطفاء حریق آبی یکی از رایج ترین راه های اطفا حریق هستند که با استفاده از مجموعه ای از تجهیزات خاص از طریق آب موجود در سیستم موجب اطفا حریق می شوند.

بروشور راهنمای تجهیزات آتش نشانی

انواع روش های اطفاء حریق اتوماتیک آبی

سیستم اطفاء حریق آبی لوله تر

در روش اطفاء حریق آبی با استفاده از لوله تر به طور مستمر درون لوله ها آب وجود دارد و در صورت وقوع حریق اسپرینکلر باز می شود و آب به حرکت در آمده و موجب اطفا حریق می گردد.

سیستم اطفاء حریق آبی لوله خشک

در روش اطفاء حریق آبی لوله خشک به جای آب درون لوله ها هوای فشرده وجود دارد و با وقوع حریق آب جای هوا را می گیرد و از اسپرینکلر خارج می شود. از سیستم اطفاء حریق آبی لوله خشک در محیط های سردسیر که امکان یخ زدگی آب درون لوله ها وجود دارد بیشتر استفاده می شود.

سیستم اطفاء حریق آبی سیلابی (Deluge)

در سیستم اطفا حریق سیلابی اسپرینکلرهای سیستم باز هستند و حساس به حرارت نیستند و در هنگام حریق از تمام اسپرینکلرها به سرعت آب خارج می شود.

انواع تجهیزات سیستم اطفاء حریق اتوماتیک آبی

سیستم های اطفا حریق اتوماتیک آبی شامل تجهیزاتی از قبیل اسپرینکلر، پمپ و بوستر پمپ آتش نشانی بوده که به شرح زیر می باشند.

اسپرینکلر (بارنده، آب فشان، افشانه آب)

اسپرینکلر

آب فشان وسیله ای از تجهیزات سیستم اطفاء حریق آبی است که هنگام حریق با افزایش حرارت محیط فعال می شود و با افشانه کردن آب در محیط موجب اطفاء حریق می گردد. اسپرینکلرها دارای انواع متفاوتی هستند و نحوه نصب اسپرینکلرها می تواند به دو صورت دیواری و یا سقفی باشد.

پمپ و بوستر پمپ آتش نشانی

پمپ و بوستر پمپ آتش نشانی

در سیستم اطفاء حریق آبی، پمپ های آتش نشانی به پمپ های گریز از مرکزی گفته می شود که دارای دبی بالایی هستند و فشاری معادل 8 تا 12 بار دارند و جهت خاموش کردن آتش استفاده می شوند. همچنین در محیط های بزرگ می توان به جای پمپ آتش نشانی از بوستر پمپ آتش نشانی جهت سیستم اطفاء حریق آبی استفاده کرد. بوستر پمپ آتش نشانی یکی از تجهیزات سیستم اطفا حریق آبی است که از حداقل دو الکتروپمپ جهت اطفای حریق استفاده می کند.

اجزای سیستم اطفاء حریق آبی

  • مخزن نگهداری آب
  • پمپ آتش نشانی و یا اسپرینکلر
  • شیرهای کنترلی و لوله ها

کاربرد سیستم اطفاء حریق آبی

از سیستم اطفای حریق آبی در حریق کلاس A که مخصوص حریق ناشی از کاغذ، پارچه و زباله می باشد، در ساختمان های تجاری، مسکونی، انبار و غیره استفاده می شود. همچنین برای سرد کردن حریق کلاس های B و C می توان از سیستم اطفا حریق آبی استفاده کرد. تلاش می شود از سیستم اطفا حریق آبی در آتش سوزی ناشی از تجهیزات الکتریکی استفاده نشود، زیرا موجب برق گرفتگی می شود.

مزایای سیستم اطفا حریق آبی

یکی از ساده ترین روش های اطفای حریق استفاده از سیستم اطفاء حریق آبی است، زیرا یک روش موثر است که عموم مردم با آن آشنایی دارند. از مزایای اطفاء حریق با آب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از آنجایی که در سیستم اطفا حریق آبی نیاز به آب تصفیه نیست پس استفاده از آن فراوان و ارزان است.
  • به دلیل گرانروی پایین آب در محیط های فلزی و پلاستیکی به راحتی جاری می شود.
  • به دلیل بالا بودن نقطه تحمل گرمایی آب و گرمای نهان تبخیر آن، یک سرد كننده مناسب محسوب می شود. به گونه ای که 5 برابر سرد کننده تر از سیستم اطفاء حریق گازی کربن دی اکسید است.
  • آب ماده ای غیر قابل تجزیه بر اثر حرارت است، به گونه ای كه در دمای 2000 درجه فقط 0.1 آن تجزیه می شود.

نقاط ضعف سیستم اطفا حریق آبی

جدای از مزایایی که سیستم اطفا حریق آبی دارد در برخی مواقع و بعضی از شرایط استفاده از سیستم اطفاء حریق آبی خطرناک است و نه تنها خاصیت خاموش کنندگی ندارد بلکه موجب شعله ور شدن حریق می شود.

  • آب وزن زیادی دارد و انتقال آن جهت اطفاء حریق مشکل است.
  • آب ماده ای رسانا است در نتیجه هنگامی که از سیستم اطفاء حریق آبی استفاده می شود در صورتی که برق قطع نشود خطر برق گرفتکی افراد وجود دارد.
  • از آنجایی که در سیستم اطفاء حریق اغلب از آب پر فشار استفاده می شود ممکن است طی عملیات اطفاء حریق در اثر فشار آب، ساختمان و تجهیزات آسیب ببینند.
  • گاهی آب ممکن است با موادی که در ساختمان وجود دارند ترکیب و موجب آسیب به آن ها شود مثل کتاب، پارچه، دارو و غیره.
  • از آنجایی که در سیستم اطفا حریق آبی آب با فشار پاشیده می شود موجب پرتاب شدن مایع قابل اشتعال می گردد و این خود به حریق دامن می زند.
  • از آنجایی که آب دارای خاصیت کشش سطحی است هنگام فعال شدن سیستم اطفاء حریق آبی امکان نفوذ آب داخل تل مواد وجود ندارد.

قیمت سیستم اطفاء حریق آبی

قیمت سیستم اطفا حریق آبی با در نظر گرفتن اینکه از چه نوع سیستمی و چه نوع تجهیزاتی استفاده می شود متفاوت است. به طور مثال استفاده از سیستم اطفاء حریق اتوماتیک آبی بسیار بیشتر از سیستم اطفاء حریق دستی آبی است. همچنین اطفاء حریق از طریق بوستر پمپ آتش نشانی دارای قیمت بالاتری نسبت به نصب اسپرینکلر است.